Wysłany: 2010-07-12, 7:19 pm Eliminacje Ligi Mistrzów 2011
Inter Baku - Lech Poznań
Typ:2
Kurs:2.10
Dopiero co zakończyły się mistrzostwa a mistrz Polski już zaczyna swoją przygodę z Ligą Mistrzów na razie czas na drugą rundę kwalifikacji w której Lech Poznań w swoim wyjazdowym meczu zmierzy się z Interem Baku. Oczywiście faworytem tego spotkania jest nasza ekipa, która co ciekawe dysponuję mniejszym budżetem niż ich dzisiejszy rywal ale mimo wszystko ma dużo lepszych piłkarzy. Jak wiemy Lech Poznań ma w tym roku główny cel aby wkońcu awansować do Ligi Mistrzów aby tak się stało musi takie mecze jak ten wygrywać bez żadnych problemów bo to dopiero początek długiej drogi do upragnionego celu. Mimo iż Lech nienajlepiej spisywał się w meczach towarzyskich to jestem przekonany, że poradzi sobie z drużyną pochodzącą z bardzo słabiutkiej ligi jaką jest Azerbejdżan, jak mecz zakończy się innym wynikiem będzie to wielka kompromitacja polskiej drużyny z resztą już kolejna.
Czas na kolejny typ z eliminacji do ligi mistrzów co ciekawe również nasi sąsiedzi z Czech dość mocno spadli w rankingu po ostatnich słabszych wynikach i od niepamiętnych czasów ich drużyna musi walczyć już w pierwszych rundach eliminacji no ale cóż zrobić. W swoim pierwszym meczu Sparta Praga zmierzy się w wyjazdowym meczu z Liepajas. Oczywiście zdecydowanym faworytem tego spotkania będą Czesi, szczerze mówiąc ich przeciwnik nic mi kompletnie nie mówi jedyne co wiem, że jest mistrzem Łotwy czyli piłkarsko kraju bardzo słabego. Wiadomo, że czeska piłka jest dużo lepsza od łotewskiej dlatego myślę, że Sparta nie powinna mieć kompletnie żadnych problemów z rozstrzygnięciem tego nierównego pojedynku już w pierwszym meczu odnosząc wysokie zwycięstwo wyjazdowe. Myślę, że warto na ten mecz postawić ponieważ każdy inny wynik niż wygrana gości będzie naprawdę wielką sensacją.
Z braku większego wyboru postanowiłem wytypować kolejne spotkanie z eliminacji do Ligi mistrzów i znowu spotka się zdecydowany faworyt z kopciuszkiem. Tym razem mistrz Chorwacji Dinamo Zagreb spotka się przed własną publicznością ze słabiutkim NK Koper, który jest mistrzem Słowenii. Może liga chorwacka nie należy do najsilniejszych i ogółem może jest nawet minimalnie gorsza od polskiej to mają oni jedną drużynę, która jest zdecydowanie lepsza od innych i z powodzeniem może walczyć o zakwalifikowanie się do ligi mistrzów. Liga Słoweńska jest natomiast bardzo słaba i ich drużyny zazwyczaj odpadają bardzo szybko w początkowych fazach eliminacji i wszystko wskazuję na to, że i w tym roku będzie podobnie ponieważ jak już wcześniej wspomniałem trafili oni na bardzo wymagającego rywala. Myślę, że warto postawić na ten mecz ponieważ gospodarze będą chcieli już w pierwszym meczu przed własną publicznością rozstrzygnąć sprawę awansu, żeby do Słowenii pojechać jedynie na wycieczkę.
No i jeszcze jeden typ z eliminacji ligi mistrzów, które wydają się być dość mocno dochodowe ale jak będzie to wkrótce zobaczymy. Kolejnym wybranym przeze mnie meczem jest pojedynek pomiędzy Omonią a Renomą. Oczywiście zdecydowanym faworytem tego pojedynku jest mistrz Cypru, ponieważ ta liga z roku na rok spisuję się coraz to lepiej mając bogatych sponsorów może sobie pozwolić na ściąganie naprawdę przyzwoitych piłkarzy, dzięki czemu w ubiegłym roku udało się cypryjskiej drużynie niespodziewanie dostać do ligi mistrzów. Natomiast Renoma jest mistrzem Macedonii, czyli ligi, która nie znaczy w europie kompletnie nic jest bardzo słaba i grają tam gracze półamatorsko. Nic więc dziwnego, że zdecydowanym faworytem jest Omonia, która powinna rozstrzygnąć stan rywalizacji już w pierwszym meczu.
No Lech z "2"mi wpadl ale sama gra "Kolejorza" nie zachwycila. Wedlug mnie brakuje im ogrania, badz, i sa zmeczeni przedsezonowym przygotowaniem. Co prawda postawilem na "2" w BetC z wielka doza ryzyka bo sadzilem ze gospodarze zagraja nieco skuteczniej ale jakby uznalem, ze jesli nie Baku, to kogo moga ograc :).
I po tygodniowej przerwie czas na dwa dni meczy rewanżowych II rundy kwalifikacyjnej do ligi mistrzów. Z wtorkowych meczów wybrałem pojedynek pomiędzy Renovą z Macedonii a Omonią z Cypru. Jak wiemy Cypryjska liga w ostatnich latach dość znacząco podniosła poziom czego doskonałym przykładem jest udział w ubiegłorocznej edycji ligi mistrzów cypryjskiego zespołu, który niespodziewanie przebrnął kwalifikację czy teraz będzie podobnie wkrótce się okaże jak na razie jestem przekonany jedynie, że Omonia z pewnością awansuję do kolejnej rundy ponieważ rywal jest naprawdę słaby a w dodatku w pierwszym meczu Omonia wygrała 3:0 a mogło być dużo więcej. Myślę, że w dzisiejszym meczu również wygra Omonia mimo iż nie musi ponieważ jest drużyna o wiele lepszą i nawet nie wkładając w mecz całego serca powinni wygrać bez żadnych problemów.
Kolejny dość pewnym meczem do postawienia jest pojedynek pomiędzy bardzo słabą pół amatorską drużyna HB Torshavn z Salzburgiem. Kurs może nie jest powalający ale mecz wydaję się być naprawdę pewny. W pierwszym spotkaniu obu tych drużyn Salzburg wygrał aż 5:0 choć mogło być jeszcze więcej bramek. Co tu dużo mówić Salzburg miał dużo szczęścia w losowaniu bo trafił na jedną z najsłabszych drużyn , która na co dzień gra w lidze Wysp Owczych, który są naprawdę bardzo słabe piłkarsko. Myślę, że mimo iż trener z pewnością wystawi rezerwowy skład ten bez żadnych problemów rozprawi się z rywalami a może będzie wynik jeszcze wyższy niż w Austrii bo rezerwowi będą chcieli pokazać, że nadają się do drużyny i zagrają ambitnie do końca w przeciwieństwie do zawodników pierwszego składu, którzy w pierwszym meczu już ewidentnie spuścili z tonu gdy strzelili parę bramek
A teraz może jeden typek patriotyczny ze środowego meczu aktualnych mistrzów Polski zawodników Lecha Poznań, którzy zmierzą się z dość słabą drużyną Inter Baku na co dzień grającego w lidze Azerbejdżanu. Po dość skromnym zwycięstwie w Baku spowodowanym głównie myślę, ciężkimi warunkami atmosferycznymi ( duże upały i wilgotność powietrza) nie mogą sobie pozwolić na dekoncentrację i zlekceważenie rywala bo przewaga jest naprawdę niewielka dlatego myślę, że Lech znany z doskonałych występów przed własną publicznością ruszy z impetem na rywala od początku spotkania i szybko strzeli parę bramek przesądzając stan rywalizacji i robiąc kolejny krok do upragnionej ligi mistrzów, na która czeka już naprawdę długo jak wiemy po losowaniu w następnej rundzie na Lech Poznań czeka dużo bardziej wymagająca drużyna Sparty Praga.
Po tygodniowej przerwie wracają do nas eliminacje do ligi mistrzów tym razem już trzecia runda do której dołączyło już kilka naprawdę znanych klubów. Pierwszym meczem, który wpadł mi w oko jest pojedynek pomiędzy rumuńską Unireą a rosyjskim Zenitem. Oczywiście dużo lepsza jest liga rosyjska nic więc dziwnego, że zdecydowanym faworytem tego spotkania będzie Zenit, który rewelacyjnie radzi sobie w trwającym obecnie sezonie i wypełni zasłużenie prowadzi po 14 kolejkach z dużą przewagą nad obrońcą tytułu. Liga rumuńska natomiast zaczęła się w minionym weekendzie i myślę, że ten fakt jest kolejnym atutem Rosjan, którzy są już w połowie sezonu więc są w najwyższej formie a Unirea dopiero z meczu na mecz powinna wchodzić w sezon i grać coraz lepiej niestety nie mieli oni szczęścia w losowaniu, że trafili na tak dobrą drużynę i najprawdopodobniej marzenia o grze w lidze mistrzów będą musieli odłożyć na kolejny rok.
Z bogatej oferty meczy eliminacyjnych ligi mistrzów postanowiłem postawić na pojedynek pomiędzy TNS a Anderlechtem. Gospodarze są klubem walijskim zaś goście to jak większość kibiców doskonale wie na co dzień gra w belgijskiej lidze w której w ubiegłym roku zajął pierwsze miejsce i został mistrzem. Chyba każdy szanujący się kibic doskonale wie jak ogromna przepaść dzieli obydwie ligi dla walijskiej drużynie już samo dotarcie do trzeciej rundy eliminacji jest ogromnym sukcesem zaś Belgowie dopiero zaczynają na tej rundzie swoją przygodę z tegoroczną ligą mistrzów. Tak więc zdecydowanym faworytem tego spotkania jest oczywiście Anderlecht, który moim zdaniem już w pierwszym meczu może przesądzić rywalizację wygrywając wysoko na wyjeździe i tym samym pozbawiając jakichkolwiek nadziei zespół TNS, który chyba sam nie liczy na to, że udam im się przejść tą rundę. Myślę, że warto postawić na ten mimo tego, że kurs nie jest powalający to chyba nie ma takiej możliwości, żeby Anderlecht nie odniósł w tym meczu zwycięstwa tym bardziej, że ostatni mecz o super puchar Belgi pokazał, że znajdują się oni w doskonałej formie.
I jeszcze jeden meczyk z III rundy eliminacji do ligi mistrzów tym razem wybrałem pojedynek pomiędzy Debreczynem z Węgier i drużyną FC Basel ze Szwajcarii. Oczywiście faworytem tego spotkania ja doskonale pokazuję kurs będą goście, którzy wywodzą się z dużo mocniejszej ligi może nie mają dużo dobrych drużyn ale dwie są naprawdę dobre a mianowicie basel i young boys. O tym, że liga szwajcarska jest dość dobra najlepiej świadczy fakt, że aż dwa zespoły biorą udział z tego kraju w eliminacjach do ligi mistrzów. Po za tym FC Basel jest już w trakcie sezonu co jest dodatkowym atutem zaś gospodarze z inauguracją sezonu muszą jeszcze trochę poczekać więc z pewnością nie są jeszcze u szczytu formy, która przygotowywana jest na sezon ligowy. To, że gospodarze nie są w najwyższej formie pokazały poprzednie mecze eliminacji do ligi mistrzów gdzie mieli oni dużo szczęścia, że udało im się wyeliminować Florie Talin, która jest naprawdę przeciętną drużyną, żeby nie powiedzieć nawet słabą.
To już ostatnia runda kwalifikacyjna do ligi mistrzów w decydującym o awansie pojedynku spotkają się we wtorek w swoim pierwszym meczu Zenit i Auxerre. Niestety drużyna gości, która była rewelacją ubiegłego sezonu ligi francuskiej w swoim pierwszym meczu ligowym pokazała, że nie jest w najwyższej formie zaledwie remisując z beniaminkiem w dodatku nasz reprezentant Ireneusz Jeleń, który jest gwiazdą tej ekipy zanotował bardzo słaby występ. Zenit natomiast w lidze spisuję się rewelacyjnie i po 16 kolejkach jest zdecydowanym liderem z przewagą aż 7 punktów na drugą ekipą. Myślę, że mimo iż ligi francuska jest troszkę lepsza od rosyjskiej to pierwszy mecz padnie łupem Rosjan, którzy znajdują się w zdecydowanie lepszej dyspozycji a w dodatku grać będą przed własną publicznością, która będzie dla nich z pewnością 12 zawodnikiem.
Kolejnym wtorkowym meczem, który wpadł mi w oko jest pojedynek szwajcarsko-angielski. Z jednej strony drużyna Young Boys a z drugiej Tottenham. Chyba nie trudno wytypować faworyta, którym jest oczywiście drużyna ligi angielskiej, która jest zdecydowanie lepsza od Szwajcarskiej i nawet drużyna ze środka tabeli powinna sobie bez większych problemów radzić z drużynami z czołówki ligi szwajcarskiej. W dodatku Young Boys gra w tym roku zdecydowanie słabiej niż w poprzednim i od razu widać to po wynikach a skoro przegrywają czy remisują z przeciętnymi rywalami z ligi to w pojedynku z tak doskonałą drużyną jaką są goście nie mają moim zdaniem kompletnie żadnych szans mimo iż pierwszy pojedynek odbywa się w Szwajcarii. Szczerze powiem, że dziwi mnie trochę wysoki kurs jak na tak pewny pojedynek nic tylko stawiać i się bogacić.
Nadszedł czas na mecze rewanżowe decydującej rundy kwalifikacyjnej do ligi mistrzów. Z oferty wtorkowych meczy najbardziej zainteresowało mnie spotkanie pomiędzy Anderlechtem a Partizanem. Pierwszy pojedynek tych zespołów zakończył się niespodziewane remisem 2:2, który mimo wszystko jest korzystny dla gospodarzy, którzy są zdecydowanym faworytem tego dwumeczu. Wiadomo przecież, że liga Belgijska jest dużo mocniejsza od ligi serbskiej. W dodatku Anderlecht jest zdecydowanie najlepszy w swojej lidze, mają oni bardzo mocny i wyrównany skład, który zapewni im awans do fazy grupowej ligi mistrzów. Kolejnym argumentem przemawiającym za Belgami jest to, że rewanżowy mecz rozgrywany jest na ich stadionie gdzie mogą liczyć na ogłuszający doping.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum